Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Το καθεστώς των 30 τυράννων και η δίκη του Θηραμένη



ΒΙΒΛΙΟ 20,   ΚΕΦΑΛΑΙΟ 30,     § 50-56

Οι τριάκοντα τύραννοι

1)
 1)Κριτίας             11)Μνησίλοχος           21) Σοφοκλής
  2)Ευκλείδης         12) Αναίτιος             22) Χαρικλής
 3)Αρεσίας            13) Ερασίστρατος      23) Ονομακλής
  4)Φαιδρίας            14) Ιππόμαχος         24) Πολυχάρης
  5)Δρακοντίδης      15)  Χαιρέλεως         25) Θηραμένης
 6)Μνησιθείδης      16) Ιέρων                 26) Ερατοσθένης
 7)Κεομήδης           17) Χρέμων               27) Θεογένης
 8)Αισχύνης           18) Πείσων                28) Ευμάθης
9)Μηλόβιος          19) Φαίδων                 29) Αριστοτέλης
10)Ιππόλοχος       20) Διοκλής              30) Θέογνις
   
 Μετάφραση κειμένου Ξενοφώντα
50.   Όταν ο Θηραμένης, αφού είπε αυτά, σταμάτησε και η βουλή ήταν φανερό ότι τα επιδοκίμαζε, ο Κριτίας, επειδή κατάλαβε ότι, αν επιτρέψει στη βουλή να αποφασίσει με ψηφοφορία γι’αυτόν, θα γλίτωνε, και επειδή θεωρούσε ότι αυτό δε θα μπορούσε να το ανεχτεί, αφού πλησίασε και συζήτησε κάτι με τους τριάκοντα, βγήκε έξω και διέταξε αυτούς που είχαν τα μαχαίρια, να σταθούν φανερά μπροστά στη βουλή, κοντά στα κιγκλιδώματα (που χώριζαν τις θέσεις των βουλευτών από το χώρο του ακροατηρίου της βουλής).
51.   Και αφού ξαναμπήκε μέσα είπε: «Εγώ, βουλευτές, νομίζω ότι  έργο του αληθινού ηγέτη είναι, όταν (αν) βλέπει τους φίλους του να εξαπατώνται, να μην το επιτρέπει. Και εγώ λοιπόν αυτό θα κάνω. Διότι μάλιστα και αυτοί εδώ, που έχουν σταθεί μπροστά στο κιγκλίδωμα λένε ότι δε θα μας επιτρέψουν, αν αφήσουμε (ελεύθερο) άνδρα που φανερά καταστρέφει την ολιγαρχία. Υπάρχει βέβαια (απόφαση) στους καινούριους νόμους να μη θανατώνεται κανείς από τους τρεις χιλιάδες χωρίς τη δική σας ψήφο, ενώ όσοι είναι έξω από τον κατάλογο να έχουν δικαίωμα οι τριάντα να τους θανατώνουν. Εγώ λοιπόν, είπε, διαγράφω από τον κατάλογο αυτόν εδώ το Θηραμένη με τη σύμφωνη γνώμη όλων μας. Και αυτόν, είπε, εμείς τον καταδικάζουμε σε θάνατο».
52.   Όταν τα άκουσε αυτά ο Θηραμένης, πήδησε στην εστία και είπε: 
«Εγώ, άνδρες, ικετεύω σ’ότι πιο δίκαιο υπάρχει, να μην έχει δικαίωμα ο Κριτίας να διαγράφει ούτε εμένα ούτε όποιον άλλον από σας θέλει, αλλά σύμφωνα με το νόμο που αυτοί θέσπισαν για όσους συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο, σύμφωνα μ’αυτόν και εσείς και εγώ να κρίνομαι.
53.   Και δεν αγνοώ, μα τους θεούς, είπε, και αυτό, ότι δηλαδή δε θα με σώσει καθόλου αυτός εδώ ο βωμός, αλλά θέλω να αποδείξω και αυτό, ότι δηλαδή αυτοί δεν είναι πάρα πολύ άδικοι μόνο προς τους ανθρώπους, αλλά και προς τους θεούς πάρα πολύ ασεβείς. Εκπλήσσομαι όμως, είπε, που εσείς, άνδρες καλοί και ενάρετοι, δε θα βοηθήσετε τους εαυτούς σας και μάλιστα ενώ γνωρίζετε ότι το δικό μου όνομα δε σβήνεται ευκολότερα από το όνομα του καθενός από σας».
54.  Μετά απ’αυτό, ο κήρυκας των τριάντα κάλεσε τους Έντεκα, για να συλλάβουν το Θηραμένη· και εκείνοι, αφού μπήκαν μέσα μαζί με τους βοηθούς τους, με αρχηγό το θρασύτατο και αναιδέστατο Σάτυρο, είπε ο Κριτίας· « Σας παραδίνουμε, είπε, αυτόν εδώ το Θηραμένη που καταδικάστηκε σύμφωνα με το νόμο. Εσείς (οι Έντεκα), αφού τον συλλάβετε και τον οδηγήσετε όπου πρέπει, να κάνετε τα περαιτέρω».
55. Μόλις είπε αυτά,, ο Σάτυρος τον τραβούσε από το βωμό, τον τραβούσαν και οι βοηθοί του. Και ο Θηραμένης, όπως ήταν φυσικό, επικαλούνταν και τους θεούς και τους ανθρώπους να βλέπουν όσα γίνονταν. Και η βουλή δεν αντιδρούσε, επειδή έβλεπε και αυτούς που ήταν κοντά στα κιγκλιδώματα όμοιους με το Σάτυρο και το μπροστινό μέρος του βουλευτηρίου γεμάτο με φρουρούς, και γιατί γνώριζαν ότι αυτοί ήταν εκεί κρατώντας μαχαίρια. 56.  Αυτοί λοιπόν μετέφεραν τον άνδρα διαμέσου της αγοράς, ενώ εκείνος διαλαλούσε με δυνατή φωνή τα όσα πάθαινε. Και λένε ότι μια φράση του είναι και η εξής: Όταν ο Σάτυρος του είπε ότι θα κλάψει πικρά, αν δε σώπαινε, του απάντησε ρωτώντας· « Άραγε, είπε, αν σωπάσω, δε θα θρηνήσω;» και όταν έπινε το κώνειο, για να πεθάνει με το ζόρι, έλεγαν ότι, αφού έριξε μακριά το κώνειο, που είχε μείνει στο ποτήρι, είπε· «Στην υγεία του όμορφου Κριτία ας είναι τούτο». Δεν παραβλέπω βέβαια ότι τα αποφθέγματα αυτά δεν είναι αξιόλογα, εκείνο όμως θεωρώ θαυμαστό για τον άνδρα αυτόν, ότι δηλαδή, αν και βρισκόταν κοντά στο θάνατο, δεν έλειψαν από την ψυχή του ούτε το θάρρος ούτε το χιούμορ. 



τυραννια και τριακοντα τυραννοι from vikigia73

Περισσότερα διαβάστε εδώ

Και για το κώνειο δείτε την παρακάτω παρουσίαση