Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Εργασία στο Θουκυδίδη (κεφ. 73, επιχειρηματολογία)

Μαθητικών δημιουργιών συνέχεια...

Οι μαθητές του Α2 έγιναν ρήτορες και επιστράτευσαν τις δυνατότητες πειθούς που διαθέτουν, για να ενισχύσουν τις πολιτικές τους παρατάξεις (δημοκρατικούς - ολιγαρχικούς)
Διαβάστε τους λόγους τους και αξιολογήστε μέσω της φόρμας των σχολίων την προσπάθειά τους, επιλέγοντας τους δύο καλύτερους λόγους (αν θέλετε βάλτε και βαθμό)!


Αρχαιολογικοί χώροι της Θεσ/κης (με δωρεάν είσοδο)

Θεσσαλονίκη: Αρχαιολογικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη που έχουν δωρεάν είσοδο

0

Πηγή:http://www.aragma.gr/arthro/

Η Άνοιξη έχει μπει για τα καλά και είναι η κατάλληλη περίοδος για να κάνεις βόλτες και να ξεκινήσεις να εξερευνάς το μέρος που ζεις ακόμη και αν δεν έχεις χρήματα. Δες παρακάτω κάποιες προτάσεις για πολιτιστικές βόλτες στη Θεσσαλονίκη
Ανακτορικό συγκρότημα Γαλέριου (Πλατεία Ναβαρίνου)
58113813
Θα έχεις περάσει από εδώ σίγουρα η θα έχεις κάτσει στην πλατεία αλλά αξίζει έστω και μια φορά να κάνεις μια βόλτα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και για να τον δεις από ποιο κοντά αλλά και για να δεις την πλατεία από μια διαφορετική οπτική γωνία. Κτίστηκε στις αρχές του 4ου αιώνα από τον αυτοκράτορα Γαλέριο. Περιλαμβάνει ένα κεντρικό περιστύλιο, αίθριο πλαισιωμένο από στοές με ψηφιδωτά, βασιλική, οκτάγωνο και Νυμφαίο.Η είσοδος στον χώρο είναι από την μεριά της πλατείας που υπάρχει το συντριβάνι.
Ροτόντα
rotonda-thess
Η Ροτόντα που βρίσκεται πάνω από την καμάρα προσφέρεται για μια βόλτα τόσο στο εσωτερικό του ναού όσο και στον στον χώρο που τον περιβάλει.Κτίστηκε γύρω στο 300 ως ειδωλολατρικός ναός και ήταν ένα από τα οικοδομήματα που έκτισε ο καίσαρας Γαλέριος.Τον 5ο αιώνα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό και διακοσμήθηκε με ψηφιδωτά.Το 1590 μετατράπηκε σε τζαμί.
Πύργος Τριγωνίου (Αλύσεως)
thessaloniki
Σε αυτό το μέρος της Ανω πόλης σταματάνε καθημερινά λεωφορεία με τουρίστες για να τον επισκεφτούν και να δούνε μια από τις καλύτερες θέες στην πόλη.Από τον προηγούμενο χρόνο είναι επιτέλους επισκέψιμος στο εσωτερικό του και από την οροφή του μπορείς να απολαύσεις μια ξεχωριστή θέα.Κτίστηκε από τους Τούρκους σαν οχυρωματικό έργο τον 15ο αιώνα και έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς και από τον Ελληνικό στρατό.
Επταπύργιο(γεντί κουλέ)
doreandraseis.gr
Αποτελείται από δύο ενότητες: το βυζαντινόφρούριο, το οποίο συνθέτουν δέκα πύργοι με τα μεταξύ τους μεσοπύργια διαστήματα και τον περίδρομο, καθώς και τα νεότερα κτίσματα των φυλακών, που έχουν κτιστεί εντός κι εκτός του φρουρίου. Οι πύργοι της βόρεια πλευράς αποτελούν τμήματα του παλαιοχριστιανικού τείχους της Ακρόπολης, ενώ αυτοί της νότιας προστέθηκαν πιθανότατα κατά τους μεσοβυζαντινούς χρόνους, σχηματίζοντας τον κλειστό πυρήνα του φρουρίου.Δυστυχώς δεν μπορεί κάποιος αυτή την στιγμή να δει όλους τους χώρους του αλλά μια βόλτα στα σημεία που είναι προσβάσιμα καθώς και στον χώρο γύρω από αυτόν όπου προσφέρει μια πανέμορφη θέα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.
Κρύπτη Αγίου Δημητρίου
doreandraseis.gr
Βρίσκεται κάτω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην οδό Αγίου Δημητρίου.Η κρύπτη μετά την ανακάλυψή της (191Cool παρέμεινε αρχαιολογικός χώρος. Μετά το 1950 μερικά από τα γλυπτά που διασώθηκαν από την πυρκαγιά τοποθετήθηκαν από τον Στ. Πελεκανίδη στους χώρους που περιβάλλουν την Κρήνη, σε μία προσπάθεια διευθέτησης του χώρου. Κατά το διάστημα 1985 – 88 έγιναν ανασκαφικές εργασίες στα βόρεια διαμερίσματα της Κρύπτης, εργασίες συντήρησης και οργανώθηκε η έκθεση αρχαιοτήτων που διασώθηκαν από την πυρκαγιά ή βρέθηκαν στις ανασκαφές.
Κατακόμβη Αγίου Ιωάννη Προδρόμου
doreandraseis.gr
Στο εσωτερικό της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που βρίσκεται στην αρχή του πεζόδρομου της Ικτίνου υπάρχουν σκαλοπάτια που οδηγούν στις κατακόμβες.Εδώ βρισκόταν ένα ρωμαϊκό υδραγωγείο που μετατράπηκε αργότερα σε έναν υπόγειο χώρο λατρείας. Λέγεται ότι οι κατακόμβες του Αγίου Ιωάννη είχαν επικοινωνία με την Κρύπτη του Αγίου Δημητρίου με έναν υπόγειο δρόμο πάνω από 2 χιλιόμετρα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.Στην αυλή της εκκλησίας υπάρχει ένας πολύ όμορφος χώρος πρασίνου.